Een restructief boek van Lingotto

Book coverEen restructief boek van Lingotto
Book coverEen restructief boek van Lingotto
Book coverEen restructief boek van Lingotto
Book coverEen restructief boek van Lingotto

Ofschoon Restructief qua vormgeving niet bijzonder onderscheidend is, besloot de jury deze publicatie, bedoeld als voorlichting en relatiegeschenk van de onderneming Lingotto, toch tot Best Verzorgd Boek uit te verkiezen. Juist vanuit de bouwsector, de wereld van aannemers, projectontwikkelaars en woningcorporaties waren er vele inzendingen die eerder getuigden van fantasieloosheid, protserigheid en smakeloosheid dan van een gevoel voor subtiliteit en boekvormgeving. Juist daardoor viel dit boek gunstig op. De jury waardeert Lingotto, een projectontwikkelaar gespecialiseerd in het hergebruik en de herbestemming van oude gebouwen, dan ook voor haar opdrachtgeverschap.

De ontwerpers van bureau THEY vertaalden de missie van Lingotto in een boek dat gemaakt is van restpapier en waarvan voor het omslag de inschiet van kartonverpakkingen is gebruikt. Ofwel, het hergebruik van papier dat anders wordt vernietigd. Het verpakkingskarton wordt normaal in de bouwmarkt verkocht als ’stucloop’, aan schilders en stukadoors die het gebruiken om de vloer te beschermen; het is op elk omslag anders. Binderij Hexspoor vond een speciale tape om de boekband te binden. De titel van het boek werd bedacht door woordkunstenaar Joris Visser

Jaar: 2009
Taal: Nederlands
Uitgever: Lingotto, Amsterdam
Grafisch ontwerper: THEY
Lithograaf: Edge Premedia, Weesp
Drukker: Gravo Offset, Purmerend, Cachet Grafische Afwerking, Purmerend
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 190 x 240 x 9
Omvang: 80 p.
Oplage: 500
Prijs: € n.v.t.
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Franklin Gothic
Bindwijze: garenloos Otabind, Japanse bindwijze
Materiaal: inschietvellen van andere opdrachten van Gravo Offset (binnenwerk), misdrukvellen van zgn. melkpakkenkarton (wit gebleekt sulfaatkarton, bewerkt met een pe-laagje) afkomstig van Berdal Rubber & Plastics, Almelo (omslag)