F.M. Dostojevski – Misdaad en straf

Book coverF.M. Dostojevski – Misdaad en straf
Book coverF.M. Dostojevski – Misdaad en straf
Book coverF.M. Dostojevski – Misdaad en straf
Book coverF.M. Dostojevski – Misdaad en straf

Hoewel uitgeverij Athenaeum—Polak & Van Gennep al verschillende reeksen klassieke boeken uitgaf, kwam er met de Perpetua-serie in 2007 nog een bij: het beste uit de wereldliteratuur, soms opnieuw vertaald en steeds voorzien van een nawoord. In het licht van alle canon-discussies was dit niet vreemd; ook al gaf de keuze voor de titels ook weer aanleiding tot debat.

De jury van de Best Verzorgde Boeken hoefde zich het hoofd niet te breken over wat een klassieke titel is, maar boog zich uiteraard wel over de vormgeving van klassieke tekstboeken. Daarvan wenste de jury een specimen in de selectie op te nemen en koos voor het Perpetuaboek Misdaad en straf, een gebonden boek met leeslint en stofomslag. Ofschoon de jury de kneep wat slap vindt, waardeert hij dit initiatief en vindt hij Misdaad en straf vergeleken met de rest van de ingezonden klassiek ogende romans erg fraai.

Met name het stofomslag van de hand van Anneke Germers, die al vaker bekroond werd voor haar werk, valt op als subtiel en mooi van kleur. Germers geeft de reeks al vanaf het begin een gezicht door te variëren met de kleur van het omslag en een aantal stippellijnen waarmee zij telkens een ander kader creëert voor de titel en de auteursnaam. De toevoeging van een tweede kleur, in dit geval appelgroen naast diep blauw-grijs, noemt de jury smaakvol.

Jaar: 2009
Taal: Nederlands, vertaald door Lourens Reedijk
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Anneke Germers, Teus de Jong (typografie)
Lithograaf: Digitus Print, Enschede
Drukker: Offizin Andersen Nexö Leipzig, Zwenkau (D)
Binder: Offizin Andersen Nexö Leipzig, Zwenkau (D)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 133 x 220 x 37
Omvang: 664 p.
Oplage: 3.000
Prijs: € 34,95
ISBN: 978 90 253 6705 3
Lettertype en foundry: Bembo Book
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 80 g. Fly 1.2 (binnenwerk), 120 g. getint gevergeerd schutbladenpapier van Schleipen (schutbladen), Imperial linnen, zwart (band), 120 g. Fly, wit (stofomslag)