TENT JAS JURK

TENT – De troost van een tent; JAS – Gedragen verleden; JURK – Flarden zomerjurk 1979 herleven 2021

Book coverTENT JAS JURK
Book coverTENT JAS JURK
Book coverTENT JAS JURK
Book coverTENT JAS JURK

Een dossiermap met jaarstukken als manier om een kunstenaarsarchief aan te leggen en te ontsluiten: een charmant idee dat de jury enigszins verdeelde. Waar de een er een slimme tool voor kunstenaars in zag en de ander er geabonneerd op zou willen zijn, vroeg een derde zich hardop af of je als kunstenaar met de taal van bureaucratie, dossiermappen en jaarstukken geassocieerd wil worden. In dit geval klopt het inhoudelijk: het werk van kunstenaar Mirjam Hagoort gaat over analyseren, ontleden, systematiek en ordenen. Deze vorm, inclusief de dossiermap, past daarbij. Ook over de keuze om voor ieder van de drie projecten een verschillende uitgave te maken was de jury verdeeld. Sommige juryleden vonden het een sterke vertaling van de individuele projecten, en zagen genoeg consistentie om toch een eenheid te vormen. Andere juryleden vonden het jammer dat er niet juist is gezocht naar een systeem om de drie projecten in een boek samen te brengen. Waar de jury het wel over eens was, is dat er bij alle drie de afzonderlijke publicaties in deze map veel zorg en aandacht is besteed aan de materialiteit. De papiersoorten en gekozen formaten zijn bij ieder project zorgvuldig afgestemd op het onderwerp. Technisch gezien is deze publicatie goed verzorgd: het beeld is goed helder en het geheel is verzorgd afgewerkt. Fijne details zoals een lapje originele stof in iedere uitgave van TENT, dragen bij aan het persoonlijke gevoel van een kunstenaarsuitgave.

Editie: 2022
Verschijningsdatum: 2022
Auteur: Mirjam Hagoort
Taal: Nederlands
Beeldredacteur: Yvonne van Versendaal
Fotograaf: Roos Aldershoff
Kunstenaar: Mirjam Hagoort
Uitgever: Mirjam Hagoort (self-published), Amsterdam
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: Yvonne van Versendaal (Amsterdam)
Lithograaf: Roos Aldershoff, Amsterdam
Drukker: Pantheon Drukkers (TENT; JAS; SLEEVE), EPS Drukkers (JURK), Velsen Noord, Amsterdam
Binder: J. Voetelink Grafische afwerking, Haarlem
Formaat boekblok (b x h x d in mm): Sleeve: 255 x 350 x 10; TENT: 210 x 290 x 2; JAS: 230 x 320 x 4; JURK: 720 x 1020, folded to 240 x 340
Omvang: TENT: 24; JAS: 72; JURK: 2
Oplage: TENT: 50; JAS: 100; JURK: 100
Prijs: € 110
Lettertype en foundry: Sleeve: Helvetica Condensed (Linotype), TENT: Roboto Condensed (Google Fonts), JAS: Helvetica Condensed (Linotype), JURK: Helvetica Condensed (Linotype)
Bindwijze: TENT: gesingerd met rood garen; JAS: geniet met stofomslag; JURK: gevouwen
Papier binnenwerk (gramgewicht): TENT: 140 g. Arena® Rough White; JAS: 80 g. BIO TOP 3®; JURK: 70 g. Cyclus Offset, Fedrigoni, Igepa, Antalis
Materiaal omslag (gramgewicht): TENT: 250 g. Arena® Smooth White; JAS: 250 g. BIO TOP 3®, Fedrigoni, Igepa
Materiaal stofomslag (gramgewicht): JAS: 80 g. BIO TOP 3®, Igepa
Technische bijzonderheden: MAP: gestanst (Pantheon drukkers) en digitaal gedrukt in zwart, JAS en TENT: digitaal gedrukt in CMYK, JURK: geplot in zwart; in TENT zit een stukje originele stof van 150 x 150 mm geplakt. Map: 300 g. 300 grams Fotokarton Chamois08 (L. Jansen Buntpapierfabrik)