jaune, geel, gelb, yellow. Monochrome

Book coverjaune, geel, gelb, yellow. Monochrome
Book coverjaune, geel, gelb, yellow. Monochrome
Book coverjaune, geel, gelb, yellow. Monochrome
Book coverjaune, geel, gelb, yellow. Monochrome
Book coverjaune, geel, gelb, yellow. Monochrome

Een heerlijk protestobject, dit kunstwerk in de gedaante van een boek. De vorm en afmetingen verwijzen naar een baksteen en roepen direct associaties op met Parijs 1968, provo’s en ander protest. Tegelijkertijd is het meer dan een baksteen, want de felgele reflectiefolie op de platten hoort onmiskenbaar bij recentere ordeverstoorders: de gele hesjes. Hun kenmerkende uniform is het leidende stijlelement in ‘jaune’, ook in het binnenwerk, dat geheel is gedrukt in fluo-gele en zilverkleurige inkt. De afwerking neigt naar technische perfectie, met een aan bezetenheid grenzende aandacht voor details. De afgelijmde rug laat zien dat er heel secuur is gevouwen, de kleur op snee is knap en versterkt de indruk van een massieve steen. De pagina’s zijn ondanks de onorthodoxe combinatie van inkten toch verrassend goed leesbaar. Dankzij het gebruik van vernis hebben we ook geen last van vingerafdrukken op de metallic inkt. Het stickervel dat los op de voorzijde ligt vond de jury jammer, dit doet afbreuk aan de baksteenervaring. Toch is de keuze begrijpelijk met het oog op distributie; zeker als het boek, dat naast beeld ook diverse academische teksten bevat, ook buiten het circuit van kunstboekhandels en kunstruimtes gaat circuleren. Is het ook meer dan een indrukwekkend object? Sommige juryleden meenden dat de pagina’s op zich niet echt uitnodigen tot intensief doorbladeren, andere zagen juist inhoudelijk (qua beeld en wat betreft de vele academische teksten) genoeg interessants.

Editie: 2022
Verschijningsdatum: januari 2022
Auteur: Antonis Pittas
Taal: Engels, Frans, Nederlands
Vertaler: Lisa Bakker, Michael Meert, Robert van de Walle
Eindredacteur: Lisa Bakker, Aaron Bogart, Eleonoor Jap Sam, Robert van de Walle
Beeldredacteur: Alex Farrar
Fotograaf: Antonis Pittas
Kunstenaar: Antonis Pittas (texts: Antonis Pittas, Maria Barnas, I.K. Bonset, Laurie Cluitmans, Johan F. Hartle, Dirk van den Heuvel, Bram Ieven, Bruno Latour, Thalia Ostendorf, Bart Rutten, Doris Wintgens)
Uitgever: Jap Sam Books (Eleonoor Jap Sam), Prinsenbeek
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: Alex Farrar (Amsterdam)
Lithograaf: die Keure, Brugge (BE)
Drukker: die Keure, Brugge (BE)
Binder: Brepols Bookbinders, Turnhout (BE)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 100 x 200 x 50 mm
Omvang: 768
Oplage: 1000
Prijs: € 37
ISBN: 9789492852441
Lettertype en foundry: DIN Alternate (Linotype), Transport D (URW Type Foundry), Caracteres, Highway Gothic
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd met transparant afgelijmde rug, met op de eerste en laatste pagina van het binnenwerk geplakte platten, verlijmd in hotmelt
Papier binnenwerk (gramgewicht): 115 g. Condat Matt Perigord 1.1, Igea
Materiaal omslag (gramgewicht): 280 g. Invercote G verlijmd met fluo-gele reflexiefolie, Igepa, Reflexfolie
Technische bijzonderheden: Binnenwerk gedrukt in Safety Yellow 13-0630TN (fluo-geel) en PMS 877 (zilver), gebonden met fluo-geel naaigaren, met kleur op snee in Safety Yellow (Critis, Beernem (BE)); met los stickervel gezeefdrukt in PMS 877 (zilver) op transparant zelfklevend vinyl 100µ (Antalis), met ‘kiss-cut’ (die Keure)