Nienke Blokhuis

Bik Van der Pol – Public arena

Book coverBik Van der Pol – Public arena
Book coverBik Van der Pol – Public arena
Book coverBik Van der Pol – Public arena
Book coverBik Van der Pol – Public arena

Achter dit eenvoudige cahier gaat het verhaal schuil van twee voetbalclubs in Dublin die met elkaar en met de gemeente verwikkeld waren geraakt in een strijd om een nieuw stadion. Dat stadion lag – half afgebouwd – jarenlang als een gewonde ruïne midden in de wijk Tallaght, tussen de aan alle kanten verrijzende nieuwbouw. Het kunstenaarsduo Bik Van der Pol maakte deze plek tot uitgangspunt voor een project dat behalve uit dit cahier bestond uit een videofilm gemaakt met behulp van leerlingen van de plaatselijke middelbare school, een neon plastiek en een event in het stadion. Zowel het cahier als de film draaien om een reeks interviews over het stadion, de clubs en de gemeenschap.

Het boekje bevat de teksten van de gemonteerde interviews die in twee kolommen op de bladzijden zijn geplaatst, afgewisseld met paginagrote portretten van de scholieren op calcopapier.

De jury prijst de eenvoud en de pretentieloosheid van dit boek dat geen boekvorm heeft. Uit de citaten, simpelweg getypografeerd in een tikmachineletter, en de indringende portretfoto’s, die door de manier van drukken haast driedimensionaal worden, doemt de wereld van Tallaght op, inclusief de levens daarachter met alle herinneringen en gevoelens van dien. Terughoudendheid wordt hier volgens de jury heel mooi gecombineerd met betrokkenheid. Bovendien onderstreept de vormgeving dat dit project niet zozeer van buitenaf werd geregisseerd, maar werkelijk voortkwam uit de gemeenschap zelf. Bik Van der Pol en ontwerper David Bennewith gaven de buurt met dit project iets terug en brachten stemmen tot leven die voorheen niet gehoord werden.

Jaar: 2016
Taal: Engels
Uitgever: Bik Van der Pol, Rotterdam
Grafisch ontwerper: David Bennewith, met dank aan Sandra Kassenaar
Lithograaf: Tienkamp & Verheij, Groningen
Drukker: Tienkamp & Verheij, Groningen
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 210 x 280 x 3
Omvang: 40 p.
Oplage: 1.500
Prijs: € 8
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Pica 10 Pitch, door de ontwerper aangepast
Bindwijze: geniet gebrocheerd
Materiaal: 120 g. Signature, 80 g. Calco (binnenwerk), 250 g. Chromolux Color, muisgrijs (omslag); met sjaal, geleverd door Promosjaal, Rotterdam