Lize Spit – Het smelt

Book coverLize Spit – Het smelt
Book coverLize Spit – Het smelt
Book coverLize Spit – Het smelt

Het boek heeft vrolijke schutbladen, er is klassieke typografie gebruikt en degelijk bindwerk. De jury vindt de doos, evenals de tekst op de achterzijde van het boek, overbodig. Maar dit is wat de uitgever nastreeft: onderscheidend zijn, een identiteit om de publicatie heen creëren, het herdefiniëren van het uitgeverschap en de auteur centraal stellen. De soft cover-editie, de minder kostbare variant van dit boek, kende een gigantische oplage van 160.000. Het boek trok de aandacht van adolescenten voor wie deze luxe editie niet eens zo prijzig is. De uitgever organiseert bijeenkomsten voor de doelgroep, leesclubs voor lezers tussen de 18 en 30 jaar.

Deze uitgever brengt weinig titels uit, maar laat een enorme marketingcampagne op sociale media los. Dat bleek een slim uitgeversconcept voor de doelgroep. Men probeert via de digitale weg een hele grote, trouwe groep lezers te creëren die zich verbonden voelt met de auteurs. Met deze eigenwijze manier van boeken maken probeert de uitgever – succesvol – een stukje van de boekenmarkt te claimen. De boekverzorging is nu eens niet alleen dienstbaar aan het onderwerp, maar ook aan de innovatieve uitgeefstrategie. En dat vindt de jury zeer te prijzen.

Jaar: 2016
Auteur: Lize Spit
Taal: Nederlands
Uitgever: Das Mag Uitgevers, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Studio Vruchtvlees, Den Haag, Anne Lint, Rotterdam (schutbladen en verpakking)
Lithograaf: Tim Beijer Producties, Utrecht
Drukker: Wilco Boeken en Tijdschriften, Amersfoort, begeleid door Tim Beijer Producties, Utrecht
Binder: Wilco Boeken en Tijdschriften, Amersfoort, Kilsdonk packaging & presentation, Nijmegen (doos)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 325 x 55 (doos)
Omvang: 484 p.
Oplage: 5.000
Prijs: € 29,95
ISBN: 978 94 92478 09 2
Lettertype en foundry: Sabon Roman (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebonden met ronde rug
Materiaal: 90 g. Munken Premium Cream 19.5 (binnenwerk), 140 g. Maxioffset (schutbladen), Brillianta 4184 om 2,5 mm grijsbord (band), 150 g. Tom&Otto Gloss (buitenkant doos), 350 g. Invercote G, 140 g. Maxioffset (binnenkant doos)