Lara Almarcegui – Huizen in Sint Laurens

Book coverLara Almarcegui – Huizen in Sint Laurens
Book coverLara Almarcegui – Huizen in Sint Laurens
Book coverLara Almarcegui – Huizen in Sint Laurens
Book coverLara Almarcegui – Huizen in Sint Laurens

Met Huizen in Sint Laurens heeft de lezer exact dat in handen: een inventarisatie van huizen in het gelijknamige dorp op Walcheren, gesorteerd op straat en huisnummer. Op elke pagina staat een huis met een zwart-witfoto en een beschrijving die afkomstig lijkt van de makelaar.

Het geheel is met zijn slappe, witte kaft en eenvoudige lay-out eerder banaal dan bijzonder, en toch is het ook een hommage aan de Nederlandse wooncultuur. Want dit is een portret van hoe de meeste dorpen er in ons land uitzien: een rommelige, historisch gegroeide bebouwing van jaren-dertigvilla’s tot twee-onder-een-kap-blokjes uit de jaren vijftig en zestig, en vrijstaande huizen uit de periode daarna. Zonder verdere toelichting werkt deze catalogus licht absurdistisch.

In droge teksten wordt verteld welke firma’s de huizen bouwden en wanneer, en wat de bewoners eraan vertimmerden. Het exact in kaart brengen en neutraal registreren van de bouwgeschiedenis van het dorp was precies de bedoeling van de maker, kunstenares Lara Almarcegui. Zij bracht al eerder zulke veronachtzaamde plekken in beeld. Voor dit project, een kunstopdracht van de gemeente Middelburg, deed Almarcegui uitgebreid archiefonderzoek, sprak met bewoners en maakte de foto’s.

Jaar: 2011
Taal: Nederlands
Uitgever: Stichting Beeldende Kunst Middelburg
Grafisch ontwerper: Floor Koomen
Lithograaf: robstolk, Amsterdam
Drukker: robstolk, Amsterdam
Binder: Meeuwis & Zn., Amsterdam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 240 x 22
Omvang: 424 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 25
ISBN: 978 94 6190 214 6
Lettertype en foundry: AG Book BQ
Bindwijze: genaaid gebrocheerd
Materiaal: 100 g. Revive 100 Natural uncoated (binnenwerk), 250 g. Revive 100 Natural uncoated (omslag)