Jacob Haafner – Exotische liefde

Book coverJacob Haafner – Exotische liefde
Book coverJacob Haafner – Exotische liefde
Book coverJacob Haafner – Exotische liefde
Book coverJacob Haafner – Exotische liefde

In de sector van het klassieke leesboek werd deze jury, net als veel van zijn voorgangers, getroffen door een beeldschoon omslag van Anneke Germers dat uitmunt in kleurgevoel en compositie. Het boek van Haafner is in alle opzichten op en top verzorgd.

Met de serie Feniks brengt uitgeverij Athenaeum–Polak & Van Gennep oudere Nederlandse teksten opnieuw tot leven door ze te hertalen en waar nodig in te korten of anderszins te bewerken voor moderne lezers. In dit geval gaat het om een kleurrijk en meeslepend reisverslag van Jacob Haafner uit India in 1808. Alle Feniksboeken worden voorzien van een informatieve inleiding en een verantwoording.

Het binnenwerk werd verzorgd door Hannie Pijnappels die ook de vier kaarten maakte van de Indiase kustlijn, de route die Haafner aflegde per ‘palanquin’ ofwel draagstoel.

Op het omslag, dat met zijn kleurcontrasten en de toepassing van een stippellijn aansluit op de vormgeving van andere klassieke Athenaeumreeksen, staat een Indiase devedaschie. Deze danseres voor de goden, een gravure naar een tekening van Haafner, verwijst ook naar de liefde die de auteur voor een van hen opvatte. Buiten een portret van zeden en gebruiken is het boek echter eveneens een aanklacht tegen kolonialisme.

Jaar: 2011
Taal: Nederlands, bewerkt door Thomas Rosenboom
Eindredacteur: Erica van Boven, Olf Praamstra
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Anneke Germers (omslag), Hannie Pijnappels (binnenwerk)
Drukker: Offizin Andersen Nexö Leipzig, Zwenkau (D)
Binder: Offizin Andersen Nexö Leipzig, Zwenkau (D)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 134 x 215 x 24
Omvang: 284 p.
Oplage: 2.500
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 90 253 6886 9
Lettertype en foundry: FF Scala (binnenwerk), Bodoni Old Style (stofomslag en rug)
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 100 g. Fly 05, crème (binnenwerk), 130 g. Fly 05, crème (schutbladen), Finesse linnen 66017, turquoise (band), 135 g. Optigloss (stofomslag)