Arnon Grunberg – Brieven aan Esther

Book coverArnon Grunberg – Brieven aan Esther
Book coverArnon Grunberg – Brieven aan Esther
Book coverArnon Grunberg – Brieven aan Esther
Book coverArnon Grunberg – Brieven aan Esther

Memorabilia van grote schrijvers worden gekoesterd als historisch erfgoed, meestal pas na hun dood, maar in het geval van Grunberg – zelf niet afkerig van tegendraadsheid – al veel eerder. De in dit boek bijeengebrachte correspondentie met jeugdvriendin Esther krijgt waarlijk het karakter van een monument omdat zij, tot en met voor- en achterzijden van elke envelop, in zijn geheel is gereproduceerd.

De neiging bestaat om het gewicht daarvan – analoog aan het werk van de schrijver – ironisch op te vatten. Toch is dit een serieus en liefdevol project waarvoor de betreffende jeugdvriendin, zelf ontwerper en uitgever, zich veel moeite getroostte. De luxe-uitgave in doos kreeg een tegenhanger in een simpele pocketuitgave die voor alle fans betaalbaar is. De jury had de volksuitgave graag als onderdeel willen zien van het geheel als één inzending.

Hij heeft lof voor de zorg en aandacht die er uit dit boek spreekt. De onopgesmuktheid van de uitgave is daar mooi mee in evenwicht.

Jaar: 2011
Taal: Nederlands
Uitgever: Alauda Publications, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Esther Krop
Lithograaf: Esther Krop i.s.m. Marc Gijzen
Drukker: Slinger, Alkmaar
Binder: Jansenbinders, Leiden
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 220 x 306 x 10
Omvang: 80 p.
Oplage: 200
Prijs: € 200
ISBN: 978 90 815314 6 7
Lettertype en foundry: Mercury Text G2, Generika Mono Light
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 120 g. Original Gmund Tactile, crème (binnenwerk), 135 g. Colorplan, helder wit (schutbladen), 120 g. Colorplan, helder wit (band)