Show Yourself. Benno Premsela & Yvònne Joris

Twee collecties van het Design Museum Den Bosch / Two Collections of the Design Museum Den Bosch

Book coverShow Yourself. Benno Premsela & Yvònne Joris
Book coverShow Yourself. Benno Premsela & Yvònne Joris
Book coverShow Yourself. Benno Premsela & Yvònne Joris
Book coverShow Yourself. Benno Premsela & Yvònne Joris

Het Design Museum Den Bosch verwierf twee belangrijke en omvangrijke particuliere schenkingen: de collectie keramiek van vormgever en binnenhuisarchitect Benno Premsela (1920-1997) en ruim 250 sieraden van voormalig directeur Yvònne Joris (1950-2013). Dit vormde de aanleiding voor een tentoonstelling en bijbehorende, tweedelige publicatie in één band, vormgegeven door Haller Brun. De uitgever wilde de publicaties ook apart kunnen verkopen, dus kozen de vormgevers ervoor twee cahiers te maken, die voor het museum tezamen in een omslag worden gepresenteerd onder de titel Show yourself. De dualiteit van de twee cahiers is uitgewerkt in zwart en wit papier, een glad versus een ruw omslagkarton en een recht nagesneden zijkant voor het Premsela-cahier tegenover een niet nagesneden en daardoor puntig uitlopende zijkant voor het Joris-boek. De vouwwijze van het omslag dat de twee cahiers samenvoegt speelt daar ingenieus op in. Grote zilveren paginacijfers zijn eigenwijs op het midden van de pagina geplaatst in het Joris-cahier, maar dat is bij nadere beschouwing geen loos gebaar: ze vormen zo een effectieve en aantrekkelijke scheiding tussen de Engelse en Nederlandse tekst. Het spel met zwart, wit en de zilveren bedrukking van het samenbindende omslag vormt een contrast waartegen de kleurenreproducties sprankelend afsteken. Vooral de sieraden in het Joris-cahier kun je zó van het papier pakken.

Editie: 2018
Verschijningsdatum: juni 2018
Auteur: [BP]: Fredric Baas [YJ]: Titus M. Eliëns
Taal: Nederlands, English
Vertaler: [BP]: Pierre Bouvier, [YJ]: Janey Tucker
Eindredacteur: Els Brinkman (NL), Michael Wachholz (EN)
Beeldredacteur: [BP]: Ilja Meijer, Stella Nelissen [YJ]: Wil van Gils, Marte Rodenburg
Fotograaf: [BP]: Sander Vermeer, MacSiers Fotografie [YJ]: Sander Vermeer (foto’s sieraden), diverse fotografen
Uitgever: nai010 uitgevers, Rotterdam
Verkrijgbaar via: Boekhandel
Grafisch ontwerper: Haller Brun (Amsterdam)
Lithograaf: Die Keure, Brugge (BE)
Drukker: Die Keure, Brugge (BE)
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): [BP]: 170 x 240 x 9 [YJ]: 170 x 240 x 11
Omvang: [BP]: 100 [YJ]: 124
Oplage: 1.000
Prijs: € 37
ISBN: [BP]: 978 94 6208 448 3 [YJ]: 978 94 6208 449 0
Lettertype en foundry: Neue Haas Unica (Monotype)
Bindwijze: Cahiersteek
Papier binnenwerk (gramgewicht): [BP]: 120 g. Fluweel 1.5, 60 g. Opakal; [YJ]: 120 g. Fluweel 1.5, 120 g. Clairefontaine Trophée Zwart, Igepa
Materiaal omslag (gramgewicht): 250 g. Starline Greyback, Igepa
Materiaal stofomslag (gramgewicht): 270 g. Curious Matter Black Truffle, Antalis
Technische bijzonderheden: Gedrukt met zilveren inkt op zwart. Het zijn twee publicaties die zowel apart als samen verkocht worden. In het laatste geval wordt de publicatie over Benno Premsela in het hart van het boek over Yvònne Joris gestoken. Het geheel wordt bijeengehouden door een stofomslag. De publicatie over Benno Premsela is gebonden met een witte draad en gelijk afgesneden aan de sneezijde. Teksten zijn in zwart op wit papier gedrukt. Het eenzijdig gestreken omslag is met de gestreken zijde naar binnen gebonden. De publicatie over Yvònne Joris is gebonden met een zwarte draad en niet gelijk afgesneden aan de sneezijde. Teksten zijn in zilver op zwart papier gedrukt. Het eenzijdig gestreken omslag is met de gestreken zijde naar buiten gebonden.