Dreaming Awake

Book coverDreaming Awake
Book coverDreaming Awake
Book coverDreaming Awake
Book coverDreaming Awake

Zoals Glaz gaat over de oceaan, zo gaat de publicatie Dreaming Awake van Marres (House for Contemporary Culture, Maastricht) over het regenwoud. In feite proberen curatoren en redacteurs Valentijn Byvanck, Luiza Mello samen met ontwerper João Doria in boekvorm de klamme, plakkerige atmosfeer en omhullende aanwezigheid van de jungle in tentoonstelling en boekvorm te recreëren. Dat begint al bij het – inderdaad – plakkerige bandmateriaal, een niet – zoals gebruikelijk – op karton geplakt, maar ‘los’ ingezet balacron, dat als een tropisch blad aanvoelt. De hypnotiserende kracht van het regenwoud wordt in droomachtige, monochrome beelden opgeroepen – veel donker en groen, waartegen de kunstwerken uit de Marres-tentoonstelling soms kleurrijk afsteken. Ongetwijfeld als oplossing voor het gegeven dat de beelden van de installatie pas konden worden gemaakt op het moment dat het boek al af moest zijn, werden deze op ansichtkaarten gedrukt en los ingestoken. De associatie met botanische boeken en ingestoken, te drogen bladeren is snel gelegd. De typografie is onspectaculair maar doelmatig. Het boek, meer een onderdeel van de installatie dan een ‘reguliere’ catalogus, vormt in vorm en inhoud zowel een effectieve evocatie van als een prikkelende reflectie op het regenwoud.

Editie: 2018
Verschijningsdatum: maart 2018
Auteur: Eduardo Viveiros de Castro et al.
Taal: English, Portugues, Français
Vertaler: Chris Burden, John Norman
Eindredacteur: Rita Walton
Beeldredacteur: Valentijn Byvanck, Luiza Mello, João Doria
Fotograaf: Eduardo Ortega, Luiza Mello, Pat Kilgore, Gert Jan Van Rooij
Uitgever: Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht
Verkrijgbaar via: Webshop, boekhandel
Grafisch ontwerper: João Doria (Oslo (NO))
Lithograaf: Colour & Books (Sebastiaan Hanekroot), Apeldoorn
Drukker: Drukkerij Tielen, Boxtel
Binder: Boekbinderij Brepols, Turnhout
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 240 x 16
Omvang: 192
Oplage: 1.000
Prijs: € 19
ISBN: 978 90 828134 1 8
Lettertype en foundry: Lygia (Flavia Zimbardi)
Papier binnenwerk (gramgewicht): 100 g. EOS 2.0, 120 g. Munken Kristal, Igepa, Arctic Paper | Antalis
Materiaal omslag (gramgewicht): 230 g. Rainbow Green (Papyrus), Balacron Original Naxos 21046, Papyrus, Balacron International
Technische bijzonderheden: gedrukt in XM raster, voorplat, rug en achterplat zijn voorzien van stempel in groene folie Luxor 336; boek bevat acht ansichtkaarten 135 g. Chromolux 700 (Antalis)