The Migrant

A Bird on the Run

Book coverThe Migrant
Book coverThe Migrant
Book coverThe Migrant
Book coverThe Migrant

The Migrant is een wreed sprookje over een voorheen geliefde, inmiddels verfoeide, Aziatische zangvogel uit de spreeuwenfamilie. Het is tevens een allegorie over migratie. Beeldend kunstenaar Anaïs López en grafisch vormgever Teun van der Heijden werkten samen met Singaporese striptekenaar Sonny Liew om het verhaal van deze vogel in vooral goud, geel, currykleuren en zwart te vertellen. Het boek is onderdeel van een multimediaal kunstproject met web- en radiodocumentaire, performance, tentoonstelling, fotografie en dus dit boek. Een eenvoudige losse insert biedt contextuele informatie over de vogel. In een afwisseling van documentaire fotografie, strip, fictie en krantenknipsels wordt het turbulente verhaal verteld van de Javaanse mynah, eens geïntroduceerd in Europa en Singapore om zijn uitzonderlijke kwaliteiten als zangvogel, maar in de loop van de twintigste eeuw verwilderd en in de explosief groeiende steden van Singapore uitgekotst als een outcast, welks zangtalenten verwerden tot een gehate schelle schreeuw om boven het geraas van de stad uit te kunnen komen. Verjaagd en beschoten vlucht de vogel naar Myanmar, waar boeddhistische monniken de vogel vangen om, als boodschapper voor de goden, weer vrij te laten. Dit hoopvolle einde wordt verbeeld op gele pagina’s. Het boek eindigt met een pop-up van drie opstijgende mynahs. De vormgeving van Van der Heijden tilt het boek op zonder dat het karakter van een kunstenaarsboek verloren gaat.

Editie: 2018
Verschijningsdatum: september 2018
Auteur: Anaïs López
Taal: English
Illustrator: Sonny Liew
Fotograaf: Anaïs López
Uitgever: Anaïs López, Amsterdam
Verkrijgbaar via: Webshop, boekhandel
Grafisch ontwerper: Teun van der Heijden (Amsterdam)
Lithograaf: Fotolab en robstolk®, Amsterdam
Drukker: robstolk®, Amsterdam
Binder: Van Waarden (inlay: APG Afterpress & Printing Groep, Diemen), Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 318 x 13
Omvang: 120 + 16 (inlay)
Oplage: 450
Prijs: € 95
ISBN: 978 90 82076 12 7
Lettertype en foundry: Antique Olive Roman (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebonden linnen band met rechte rug, inlay is geniet, foliestempel in goud (Luxor 220 KURZ)
Papier binnenwerk (gramgewicht): 140 g. Freelife Mérida Forest, 150 g. Fluweel 1.5; inlay: 90 g. Fluweel 1.5, Fedrigoni, Igepa
Papier schutbladen (gramgewicht): 140 g. Freelife Mérida Forest, Fedrigoni
Materiaal omslag (gramgewicht): Dubletta 3257, geplakt om 2,5 mm grijsbord, Van Heek Textiles
Technische bijzonderheden: Het Fluweel is gedrukt in offset in CMYK, skeletzwart en pms 113 en 877 (zilver), Freelife Mérida Forest is bedrukt in zeefdruk in pms 871 (goud) door Silk Screen Holland, inlay is gedrukt in pms 560. Gelaserstanste pop-up geplakt op achterste schutblad.
Prijzen: Bronzen Medaille Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2019