MAR

Book coverMAR
Book coverMAR
Book coverMAR
Book coverMAR

Dit boek van Marijn Bax gaat over Mar, een eigenzinnige dame, heftig rokend tot haar 102de, levend in een huis waarin de muren, de dingen die ze maakte van oude stoffen en de steeds weer inventief herstelde kleren die ze aanhad een veelkleurig en gelaagd geheel vormden, een Gesamtkunstwerk en een getuigenis van een eigengereide en oorspronkelijke persoonlijkheid. Bax’ meanderende conversaties met Mar deden haar op zoek gaan naar ‘een boek dat ook weer als een kaartspel op de grond uit elkaar kan vallen en op willekeurige volgorde in elkaar geschoven kan worden’. Linda van Deursen werkte dit thema samen met Bax uit in een cahier van meermaals gevouwen, ongebonden vellen, bijeengehouden door een elastische band, dat inderdaad ‘uit elkaar gelezen’ kan worden en weer in elke volgorde in elkaar gevouwen. Daarbij ontstaan steeds nieuwe beeldcombinaties, interpretaties en verhaallijnen. Dat de beschouwer het kunstwerk – in dit geval het boekwerk – zo beïnvloedt, is precies Bax’ bedoeling. Dit performatieve aspect van het uit elkaar nemen en weer in elkaar steken werd ook ingezet bij een lezing/performance van Bax in het Stedelijk Museum. Zo vernieuwt dit boek het concept van het boek zelf. De intimiteit van de vriendschap tussen Bax en Mar vormt een prachtige tegenhanger voor een ander beroemd boek over intimiteit, ouder worden en tegengif voor modern leven: Julian Germains For Every Minute You Are Angry You Lose Sixty Seconds of Happiness. En dat is een compliment.

Editie: 2018
Verschijningsdatum: september 2018
Auteur: Marijn Bax, Hanne Hagenaars
Taal: Nederlands / Engels
Vertaler: Sara Stork, Lynn Berger, Kathryn Westerveld
Beeldredacteur: Marijn Bax, Linda van Deursen
Fotograaf: Marijn Bax
Uitgever: Fw:Books, Amsterdam
Verkrijgbaar via: Webshop, boekhandel
Grafisch ontwerper: Mevis & Van Deursen (Amsterdam)
Lithograaf: Drukkerij Tienkamp (Henk Tienkamp), Groningen
Drukker: Drukkerij Tienkamp, Groningen
Binder: Bax Binding, Amsterdam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 235 x 23
Omvang: 256
Oplage: 500 (NL), 500 (ENG)
Prijs: € 35
ISBN: 978 94 90119 71 3 (NL) / 978 94 90119 70 6 (EN)
Lettertype en foundry: Univers (Linotype)
Bindwijze: Losbladig, ingestoken vellen zijn niet schoongesneden
Papier binnenwerk (gramgewicht): 80 g. Cyclus Offset, 100 g. Munken Lynx, 120 g. Arcoprint Milk White 1.5, 60 g. Opakal, Igepa, Antalis, Fedrigoni
Materiaal omslag (gramgewicht): 320 g. Freelife Vellum White, Fedrigoni
Technische bijzonderheden: Het boek is losbladig, bijeengehouden door een omslag in wikkelvorm en een stoffen elastiek met digitale bedrukking in zwart. De Nederlandse editie heeft een paars elastiek, de Engelse een roze. De vellen zijn verschillende papiersoorten en formaten. Alle vellen zijn op diverse wijzen gevouwen naar 170 x 235 mm.