Nederlandse atlas: wereldklasse

CPNBNieuws

De Nederlandse uitgave Atlas of the Conflict. Israel – Palestine heeft bij de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt de Gouden Letter verworven, de hoogste onderscheiding.

Atlas of the Conflict is geschreven door de Israëlische architecte Malkit Shoshan, die tien jaar bezig is geweest het Israëlisch-Palestijnse conflict letterlijk in kaart te brengen. Het boek werd uitgegeven door 010 Publishers in Rotterdam en ontworpen door de Amsterdamse vormgever Joost Grootens. Behalve deze hoofdprijs gingen nog drie andere prijzen naar boeken uit Nederland.

Schönste Bücher aus aller Welt wordt dit jaar voor de 20ste keer gehouden. Ieder jaar beoordeelt een zevenkoppige internationale jury in Leipzig Best Verzorgde Boekenselecties uit meer dan 30 landen. Daaruit kiest de jury de crème de la crème, veertien voorbeeldig ontworpen en uitgevoerde boeken die met de Gouden Letter, medailles in goud, zilver en brons, en eervolle vermeldingen begiftigd worden. De Nederlandse inzending bestond uit de 33 Best Verzorgde Boeken van 2010. De prijzen worden op 18 maart uitgereikt op de Leipziger Buchmesse.

Behalve de hoofdprijs ging er een zilveren medaille naar Bemoeizorg. Eenvoudige tips voor moeilijke zorg, van de hand van Jules Tielens en Maurits Verster. Het werd door René Put ontworpen voor uitgeverij De Tijdstroom in Utrecht.

Er was een bronzen medaille voor _and Willem. Documen-tation of a youth door Willem Popelier, vormgegeven door Robin Uleman voor uitgever post editions in Rotterdam. Een tweede bronzen medaille ging naar een boek over de ontwerper Gerd Arntz, samengesteld door Ed Annink en Max Bruinsma, ontworpen door het Haagse bureau Ontwerpwerk en eveneens uitgegeven door 010 Publishers.

Ontwerper Joost Grootens trekt de laatste jaren veel aandacht met een reeks atlassen die zich onderscheiden door vernieuwende kaarten en infographics. De lijst met prijzen die hij er mee wint, groeit gestaag. De atlassen brengen zowel actuele onderwerpen over het voetlicht (de grote agglomeraties van de wereld, de Nederlandse Vinexwijken) als ook historische (de Romeinse Limes, de Hollandse Waterlinie).