Marten Jongema overleden

CPNBNieuws

Op 7 april overleed Marten Jongema, curator van het Stedelijk Museum Amsterdam. Zes jaar lang was hij onze partner voor de exposities van de Best Verzorgde Boeken in het Stedelijk Museum.

Aanvankelijk moesten Marten Jongema en de Best Verzorgde Boeken aan elkaar wennen. Dat lukte, en het resultaat was een samenwerking waar beide partijen profijt van gehad hebben.

De expositie van de Best Verzorgde Boeken in een jaarlijks lichtelijk gewijzigd ontwerp van EventArchitectuur: dankzij Marten Jongema. Jaarlijks een extensie aan de expositie waarin een bepaalde boeksoort grondiger verkend werd: dankzij Marten Jongema. Een informelere aanpak van de opening / prijsuitreiking: dankzij Marten Jongema.

Marten was bepaald niet eenkennig. Hij kon kijken, hij kon lezen. Het ontwerpaspect aan het boek had voor hem geen geheimen. Geen wonder, hij was zelf ontwerper.

Vorig jaar was hij bij ons over de vloer om door de Best Verzorgde Boeken van 2009 heen te gaan. Hij pikte er direct een boek uit, Still Wild, een bescheiden boekje met foto’s die Sarah Engelhard maakte van dode dieren die in het verkeer waren omgekomen. Het was niet de curator Marten Jongema die dat deed, het was de ontwerper.

Hij zal niet vergeten worden.