Internationale lof voor ontwerpersduo Mevis & Van Deursen

CPNBNieuws

Bij de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig heeft het Amsterdamse ontwerpersduo Mevis & Van Deursen een eervolle vermelding behaald. Zij verdienden deze met hun ontwerp voor het boek Open City. Designing Coexistence. Dit boek verscheen ter gelegenheid van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en is een uitgave van SUN, Amsterdam.

Jaarlijks beoordeelt een zeven personen sterke internationale jury Best Verzorgde Boeken uit meer dan 30 landen op hun ontwerp en technische uitvoering. Uit bijna 700 voorgelegde boeken verkiest de jury er veertien als prijswinnaar uit. De prijzen worden op vrijdag 19 maart uitgereikt op de Leipziger Buchmesse.

Armand Mevis en Linda van Deursen vormen al meer dan 20 jaar een ontwerpersduo. Daarnaast zijn ze allebei academiedocent. Bij het ontwerp van Open City werkten ze samen met de masteropleiding Werkplaats Typografie te Arnhem.

Boeken van Mevis & Van Deursen worden regelmatig uitverkozen bij de selecties van Best Verzorgde Boeken. Ook bij Schönste Bücher aus aller Welt vielen ze al meerdere malen in de prijzen. Vorig jaar verwierf het door hen vormgegeven fotoboek Baghdad Calling van Geert van Kesteren er een zilveren medaille.

De Nederlandse inzending naar Leipzig bestond uit de volledige selectie Best Verzorgde Boeken van 2009. Deze bestaat uit dertig boeken, uitgekozen door een jury bestaande uit de ontwerpers Volken Beck en Ben Laloua, uitgever Nina Post (post editions, Rotterdam), drukker Paul van Mameren (Drukkerij Lecturis, Eindhoven) en designpublicist Frederike Huygen. Deze jury kreeg 415 inzendingen ter beoordeling voorgelegd.

Later in het jaar organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam de openingsexpositie van De Best Verzorgde Boeken 2009. Dan verschijnt ook de catalogus The Best Dutch Book Designs 2009 De Best Verzorgde Boeken. Daarna zal de selectie op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland te zien zijn.

Jurering van De Best Verzorgde Boeken wordt mogelijk gemaakt door Antalis (per 1 maart 2010 de nieuwe naam voor Grafisch Papier), BNO/ Pictoright en Van Heek Scholco International.

De organiserende stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, ontwerpersorganisatie BNO en de Grafische Cultuurstichting.