Inschrijving open t/m 12 januari 2024

CPNBNieuws

U bent van harte uitgenodigd om uw boek(en) – gemaakt in 2023 – in te sturen. Maak een profiel aan en vul het online inschrijfformulier in (kosten: € 75 voor het eerste boek, € 50 voor ieder volgend boek).

Ieder boek kan ingestuurd worden in 5 categorieën:

  • Proza, poëzie of graphic novel
  • Informatieve boeken (van kookboek, geschiedenisboek tot proefschrift)
  • Kunst-, foto- en architectuurboeken
  • Kinder- en jeugdboeken
  • Divers

Uiteindelijk worden er maximaal 33 Best Verzorgde Boeken toegekend.

Criteria

Om voor uitverkiezing in aanmerking te komen dient een uitgave te voldoen aan twee van de drie volgende vereisten. De uitgave moet, al dan niet in de Nederlandse taal, zijn:

  1. uitgegeven door een in Nederland gevestigde uitgever;
  2. vormgegeven door een persoon die de Nederlandse nationaliteit bezit dan wel in Nederland gevestigd is;
  3. gedrukt en/of gelithografeerd en/of gebonden door een in Nederland gevestigd grafisch bedrijf.

De inzender geeft bij inschrijving 2 exemplaren kosteloos aan de stichting, maar bij uitverkiezing tot Best Verzorgd Boek komen daar nog 7 exemplaren bij.

Voor meer informatie zie de Reglementen.

Let op: verstuur 2 exemplaren van uw boek naar Drukkerij Zwaan Lenoir, Industrieweg 58, 1521 NE WormerveerOnder vermelding van De Best Verzorgde Boeken. Deze moeten uiterlijk maandag 15 januari in huis zijn.

Inschrijfgeld & betaling

De inzender betaalt voor het eerste boek € 75 en voor ieder volgend boek € 50. U betaalt direct via Ideal. U kunt ook later betalen: na de inschrijftermijn krijgt u een factuur toegestuurd en kunt u per bank betalen, hiervoor rekenen wij wel administratiekosten van € 7,50.

Jury

De vakjury kijkt naar een combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap en bij dit laatste element worden ook de verschillen in budgetten en doelgroep meegenomen. De jury bestaat dit jaar uit Lyanne Tonk (ontwerper), Bart De Baets (ontwerper), Mariska Bijl (lithograaf/kwaliteit Wilco Art Books), Chafina Bendahman (mede oprichter Rose Stories) en Marc Lamain (designhistoricus).

Tentoonstelling en catalogus

In het najaar wordt de selectie tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. De catalogus wordt dan gepresenteerd.

Studentenjury

Een jury met studenten van Nederlandse topacademies bekijkt de ingezonden boeken en maakt een eigen selectie. Die komt na de zomer te staan op bestverzorgdeboeken-studentenselectie.nl en krijgt een eigen catalogus. Bovendien maakt de studentenselectie onderdeel uit van de expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Bekendmaking

De Best Verzorgde Boeken 2023 worden ingezonden naar de internationale jurering in Leipzig. De Nederlandse en de internationale selectie zullen 7 maart 2024 bekendgemaakt worden.