Inschrijving is geopend t/m zondag 12 januari 2020

CPNBNieuws

Let op: boeken kunnen iedere dag langsgebracht worden tussen 9 en 17 uur, alleen NIET van 24 t/m 27 december en op Nieuwjaarsdag.

Criteria

Om voor uitverkiezing in aanmerking te komen dient een uitgave te voldoen aan twee van de drie volgende vereisten. De uitgave moet, al dan niet in de Nederlandse taal, zijn:

  1. uitgegeven door een in Nederland gevestigde uitgever;
  2. vormgegeven door een persoon die de Nederlandse nationaliteit bezit dan wel in Nederland gevestigd is;
  3. gedrukt en/of gelithografeerd en/of gebonden door een in Nederland gevestigd grafisch bedrijf.

De inzender geeft bij inschrijving 2 exemplaren kosteloos aan de stichting, maar bij uitverkiezing tot Best Verzorgd Boeken komen daar nog 7 exemplaren bij.

Voor meer informatie zie de Reglementen.

 

Inschrijfgeld & betaling

De inzender betaalt voor het eerste boek € 75 en voor ieder volgend boek € 50. U betaalt direct via Ideal. U kunt ook later betalen: na de inschrijftermijn krijgt u een factuur toegestuurd en kunt u per bank betalen, hiervoor rekenen wij wel administratiekosten van € 7,50.

 Welke boeken?

Ieder boek kan ingestuurd worden in 5 categorieën:

  • Proza, poëzie of graphic novel
  • Informatieve boeken (van kookboek, geschiedenisboek tot proefschrift)
  • Kunst-, foto- en architectuurboeken
  • Kinder- en jeugdboeken
  • Divers

Uiteindelijk worden er maximaal 33 Best Verzorgde Boeken toegekend.

 

Jury

De vakjury kijkt naar een combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap en bij dit laatste element worden ook de verschillen in budgetten en doelgroep meegenomen. De jury bestaat dit jaar uit Jeremy Jansen (ontwerper), Mijke Wondergem (ontwerper), Eelco van Welie (directeur NAI010 uitgevers), Martijn Kicken (adviseur bij drukkerij Tielen) en Suzanna Héman (assistent conservator Stedelijk Museum Amsterdam).

 

Studentenjury

Een jury met studenten van Nederlandse topacademies (Werkplaats Typografie Arnhem, ArtEZ Hogeschool van de Kunsten Arnhem, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Rietveld Academie Amsterdam) bekijkt de ingezonden boeken en maakt een eigen selectie. Die komt na de zomer te staan op bestverzorgdeboeken-studentenselectie.nl en krijgt een eigen catalogus.

 

Bekendmaking

De Best Verzorgde Boeken 2019 worden ingezonden naar de internationale jurering in Leipzig. De Nederlandse en de internationale selectie zullen 5 maart 2020 bekendgemaakt worden.

 

Beeld: The books, 2015, Lynne Leegte.