Inschrijving is geopend t/m vrijdag 11 januari 2019

CPNB Nieuws

Nieuw

Vanaf dit jaar zijn er vijf categorieën ingesteld waarbinnen (maximaal) 33 Best Verzorgde Boeken kunnen worden toegekend. Het betreft:

  • Proza, poëzie of graphic novel
  • Informatieve boeken (van kookboek, geschiedenisboek tot proefschrift)
  • Kunst-, foto- en architectuurboeken
  • Kinder- en jeugdboeken
  • Divers

De reden voor deze vernieuwing is dat de stichting expliciet wil maken dat het keurmerk Best Verzorgd Boek voor ieder genre boek kan gelden. Of het nu gaat om proza, poëzie, kookboeken, geschiedenisboeken, kunstboeken, bijbels, filosofieboeken, bedrijfsboeken, etc.

 

Jury

De vakjury kijkt naar een combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap en bij dit laatste element worden ook de verschillen in budgetten en doelgroep meegenomen. De jury bestaat dit jaar uit Michaël Snitker (ontwerper), Mijke Wondergem (ontwerper), Eelco van Welie (directeur NAI010 uitgevers), Martijn Kicken (adviseur bij drukkerij Tielen) en Suzanna Héman (assistent conservator Stedelijk Museum Amsterdam).

 

Criteria

Belangrijkste criteria om mee te kunnen doen zijn:

 

1 Om voor uitverkiezing in aanmerking te komen dient een uitgave te voldoen aan twee van de drie vereisten. De uitgave moet, al dan niet in de Nederlandse taal, zijn:

  1. uitgegeven door een in Nederland gevestigde uitgever;
  2. vormgegeven door een persoon die de Nederlandse nationaliteit bezit dan wel in Nederland gevestigd is;
  3. gedrukt door een in Nederland gevestigd grafisch bedrijf.

 

2 De inzender geeft bij inschrijving 2 exemplaren kosteloos aan de stichting, maar bij uitverkiezing tot Best Verzorgd Boeken komen daar nog 5 exemplaren bij.

Let op: boeken kunnen iedere dag langs gebracht worden tussen 9 en 17 uur, alleen NIET tussen 24 t/m 26 december.

 

Voor meer informatie zie de Reglementen.

 

Inschrijfgeld

De inzender betaalt voor het eerste boek € 75 en voor ieder volgend boek € 50.

 

Studentenjury

Ook dit jaar is er een studentenjury die uit dezelfde inzendingen hun eigen 33 boeken selecteren. Het betreft vijf studenten van Nederlandse topacademies (Werkplaats Typografie Arnhem, ArtEZ Hogeschool van de Kunsten Arnhem, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Rietveld Academie Amsterdam). Hun selectie komt te staan op bestverzorgdeboeken-studentenselectie.nl en krijgt een eigen catalogus.

 

Bekendmaking

De Best Verzorgde Boeken 2018 worden ingezonden naar de internationale jurering in Leipzig. De Nederlandse en de internationale selectie zullen rond 4 maart bekendgemaakt worden.

 

Kunstwerk door Lynn Leegte: Picture book, 2015

Naar de inschrijving