Het Mooiste Boek-omslag 2010: Wat is de wat van Dave Eggers

CPNBNieuws

Boekverkopers kozen Wat is de wat van Dave Eggers tot Het Mooiste Boekomslag van 2010. De omslag met het krachtige en tegelijk subtiele beeld – het continent van Afrika in felrood dat met vijf blots tegelijk een voetafdruk is – was duidelijk favoriet. Het werd ontworpen door Dog and Pony voor Lebowski Publishers.

Naast het winnende ontwerp voor Wat is de wat had de jury van boekverkopers nog een cover van Dog and Pony genomineerd: Nietzsche en Kant lezen de krant (auteur Rob Wijnberg, uitgever De Bezige Bij). Ook vorig jaar nomi-neerde de jury twee omslagen van het jonge ontwerpbureau.

Achter de naam Dog and Pony gaan drie ontwerpers schuil: Bart Heideman, Pol van Haren en Robert Adriaansen. Ze kennen elkaar van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Het Amsterdamse bureau ontwerpt boekomslagen, brochures, posters, campagnes en huisstijlen voor opdrachtgevers als Lebowski, De Bezige Bij, de CPNB, MTV en Volkswagen.

De auteur Dave Eggers is helemaal weg van het omslag van Wat is de wat, evenals zijn buitenlandse uitgevers, zegt Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen. Hij werkt graag met Dog and Pony. ‘Het zijn nieuwe talenten, snelle frisse jon-gens.’ Dog and Pony gaat voor de uitdaging. Zo compo-neren ze liever een eigen beeld dan een stockfoto te nemen.

Het winnende ontwerpbureau kreeg een bokaal, de winnende uitgever een wisselbeker. Deze werden vandaag tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

De verkiezing van Het Mooiste Boekomslag is een initiatief van Boekblad en Stichting De Best Verzorgde Boeken. Voor de negende verkiezing nomineerde een jury van boekver-kopers twaalf omslagen. Tussen 21 januari en 8 februari
kon al wie in een Nederlandse boekwinkel werkt, via www.boekblad.nl stemmen op zijn of haar favoriet.