Goud voor steenkool

CPNBNieuws

Bij de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt is een gouden medaille toegekend aan het Nederlandse fotoboek Cette montagne c’est moi van Witho Worms. Twee andere Nederlandse boeken verdienden een eervolle vermelding, namelijk Found Footage. Cinema Exposed en An Inquiry into Meaning and Truth and More…. Een zevenkoppige internationale jury beoordeelde voor Schönste Bücher aus aller Welt 575 boeken uit 32 landen en kende daaraan in totaal veertien prijzen toe.

Cette montagne c’est moi
bevat de foto’s die Witho Worms gedurende zes jaar in een aantal Europese landen maakte van steenkoolbergen. Die foto’s drukte hij af in kooldruktechniek, steeds onder gebruikmaking van kool dat hij meenam van de gefotografeerde berg. In het boek zijn die foto’s weergegeven door druk met dekwit op zwart papier. Het boek werd vormgegeven door Hans Gremmen, die het onder zijn label Fw: Books ook uitgaf.

Found Footage. Cinema Exposed
is het boek dat Marente Bloemheuvel, Giovanna Fossati en Jaap Guldemond samenstelden bij de openingsexpositie van EYE Amsterdam. Het boek werd vormgegeven door Joseph Plateau grafisch ontwerpers en door EYE uitgegeven in samenwerking met Amsterdam University Press..

An Inquiry into Meaning and Truth and More… is een uitgave gewijd aan de olieverfpanelen van Thomas Raat. Die panelen borduren voort op de modernistische vormtaal van wetenschappelijke en informatieve boekomslagen uit het midden van de vorige eeuw. Het is een uitgave van Onomatopee, Eindhoven en werd vormgegeven door Edwin van Gelder (Mainstudio).

De prijzen worden op vrijdag 15 maart uitgereikt tijdens de Leipziger Buchmesse.

Alle drie deze boeken behoren tot de selectie van 33 Nederlandse Best Verzorgde Boeken van 2012, tegelijk de Nederlandse inzending naar de jurering in Leipzig. Later in het jaar zullen De Best Verzorgde Boeken 2012 geëxposeerd worden in het Stedelijk Museum Amsterdam en op andere plaatsen in binnen- en buitenland