Congo is Het Mooiste Boekomslag 2011

CPNB Nieuws

Boekverkopers kozen Congo van David Van Reybrouck
tot Het Mooiste Boekomslag van 2011. De cover werd ontworpen door Studio Jan de Boer voor uitgeverij De Bezige Bij. Het omslag met het geprononceerde portret van Stephan Vanfleteren was favoriet onder de boekverkopers. Het succes van Congo, dat al eerder diverse prijzen vanwege zijn inhoud in de wacht sleepte, is daarmee compleet.

Naast het winnende ontwerp voor Congo had de jury van boekverkopers nóg een cover van Studio Jan de Boer geno-mineerd: Staal (door Silvia Avallone, ook verschenen bij De Bezige Bij). Ook in voorgaande jaren werden de strak com-municerende omslagen van Jan de Boer regelmatig voor de verkiezing genomineerd. Maar de jonge ontwerpster Leentje van Wirdum (Achter de stilte van Beate Teresa Hanika, voor Lemniscaat) legde De Boer het vuur aan de schenen. Haar ontwerp belandde met twee stemmen minder op de tweede plaats. De rest volgde ver daarachter elk met een ongeveer gelijk aantal stemmen.

Studio Jan de Boer, die vorig jaar zijn 25-jarig bestaan vierde, is een van de grootste bureaus op het gebied van boekvormgeving. Onder zijn opdrachtgevers zijn uitgeverijen als De Bezige Bij, Podium, Ambo|Anthos, A.W. Bruna en Nijgh & Van Ditmar.

De winnende ontwerper kreeg een bokaal; de winnende uitge-ver een wisselbeker. Deze werden vandaag tijdens een fees-telijke bijeenkomst uitgereikt bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

De verkiezing van Het Mooiste Boekomslag is een initiatief van Boekblad en Stichting De Best Verzorgde Boeken. Voor de tiende verkiezing nomineerde een jury van vijf boekverkopers twaalf omslagen. Tussen 17 en 28 februari kon al wie in een Nederlandse boekwinkel werkt via de site van Boekblad stemmen op zijn of haar favoriet. Tegen de 200 boekverkopers brachten hun stem uit.