Mona Vătămanu and Florin Tudor

Book coverMona Vătămanu and Florin Tudor
Book coverMona Vătămanu and Florin Tudor
Book coverMona Vătămanu and Florin Tudor
Book coverMona Vătămanu and Florin Tudor

Hoe representeer je het werk van kunstenaars die niet alleen schilderijen maken, maar vooral films, installaties en performances? Kunstenaars die bovendien uit Roemenië komen en ons, hier in het westen, confronteren met de beladenheid van de geschiedenis van Oost-Europa, het communisme, opstanden en revoluties. Het werk van Vătămanu en Tudor is politiek en documentair, maar ook poëtisch en esthetisch. Het refereert aan activisme en protest in oost en west, en aan specifieke plekken zoals het Boekarest van CeauÅŸescu.

Kummer en Herrman kozen voor een vrij hermetisch boekje met compact getypografeerde pagina’s voor de essays die zeer theoretisch van aard zijn. De afbeeldingen van het werk zijn in wisselende afmetingen zorgvuldig op de tussenliggende pagina’s geplaatst en kunnen als reeksen gelezen worden, hoewel het fragmenten zijn uit een groter geheel, restanten van aan tijd gebonden manifestaties. De jury vond dit boek heel mooi gemaakt en fraai gebonden.

 

Jaar: 2009
Taal: Engels
Eindredacteur: Cosmin Costina, Jill Winder
Uitgever: BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht, post editions, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Kummer & Herrman
Lithograaf: Lecturis, Eindhoven
Drukker: Lecturis, Eindhoven
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 188 x 240 x 13
Omvang: 111 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 25
ISBN: 978 94 6083 003 7
Lettertype en foundry: Grotesque
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 115 g. Munken Print White 1.5, 130 g. Munken Lynx (binnenwerk), 130 g. Munken Lynx (schutbladen), 120 g. Wibalin, natural white (band)