Drei HÁ¤user in Wien | Three houses in Vienna

Book coverDrei Häuser in Wien | Three houses in Vienna
Book coverDrei Häuser in Wien | Three houses in Vienna
Book coverDrei Häuser in Wien | Three houses in Vienna
Book coverDrei Häuser in Wien | Three houses in Vienna

Ondanks de economische crisis, die er in de bouwwereld fiks inhakt, toch een ‘ouderwets’ architectuurboek, een prachtige uitgave die zonder omhaal een aantal recent uitgevoerde architectuurprojecten inzichtelijk en esthetisch presenteert. De jury heeft een fikse discussie gevoerd over dit type boeken: wat is de waarde van zo’n ‘neutrale’ presentatie; wat is de agenda van een dergelijk boek; wat is hier de meerwaarde van het medium boek? Dat debat – dat ook bij sommige andere inzendingen hoog op kon lopen – kon door de verschillende posities van de juryleden niet tot een eenduidige conclusie of stellingname worden gebracht.

 

Laten we kijken naar wat er hier voorligt. Een paperback in Zwitserse bindwijze zonder linnen strip, met olijfgroen kartonnen omslag, in het binnenwerk ongeveer eenderde tekst en tweederde beeld. De tekst is in twee kolommen verdeeld en in twee kleuren gedrukt, grijs voor de Duitse versie, zwart voor het Engels. Het beelddeel is superstrak ingericht: koel-objectieve, zeer esthetische foto’s, zonder enige menselijke aanwezigheid (met twee minimale uitzonderingen), worden gevolgd door heldere plattegronden, doorsnedes en projectinformatie.

 

Het boek is in alles onberispelijk, de zorgvuldigheid is onverbiddelijk precies en consequent in alles doorgevoerd, in de typografie, foto’s, beeldredactie, keuzes van papier en technische uitvoering. De jury is onder de indruk van de uitermate consciëntieuze, esthetische aanpak die het boek in al zijn vezels uitademt.

 

Jaar: 2014
Auteur: Sergison Bates architects, Von Ballmoos Krucker, Werner Neuwirth
Taal: Duits, Engels, vertaald door Thomas Skelton-Robinson
Uitgever: Park Books, Zürich (CH)
Grafisch ontwerper: Studio Joost Grootens (Joost Grootens, Silke Koeck)
Lithograaf: Marc Gijzen beeldbewerking & digitale lithografie, Leidschendam
Drukker: Lecturis, Eindhoven
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 241 x 299 x 8
Omvang: 96 p.
Oplage: 1.250
Prijs: € 29
ISBN: 978 3 906027 53 1
Lettertype en foundry: Plain (Optimo)
Bindwijze: Zwitserse bindwijze, met afgelijmde rug en zwart garen
Materiaal: 130 g. Lessebo Design Smooth white 1.2 (binnenwerk), 600 g. eenzijdig glad grijskarton met ruwe zijde aan de buitenkant, met blindpreeg in het voorplat (omslag)