Cambio

Book coverCambio
Book coverCambio
Book coverCambio
Book coverCambio

Zeer goed geredigeerde catalogus van de gelijknamige tentoonstelling van het research designerduo Formafantasma, dat objecten, meubels en installaties uit hout vervaardigt. De vormgevers profileren zich in hun werkwijze en onderzoeken door het gebruik van hout op meerdere manieren – filosofisch, academisch, botanisch enzovoort – te benaderen. In deze uitgave is dat slim vertaald naar verschillende bijbehorende (boek)typologieën (het academische boek, de botanische gids en de kunstenaarsmonografie) die geen ratjetoe aan stijlen, maar juist een harmonisch boek hebben opgeleverd.

Dat de redactie goed is gedaan, verraadt de beeldindex voorin. Want in tegenstelling tot wat je ervaart bij het bladeren, bevat het boek helemaal niet zo veel beeldmateriaal. Het bevat dan ook alleen het theoretische deel van de tentoonstelling, oftewel de werkwijze en niet het eindproduct, waardoor het er, naast de houten objecten en installaties, een wezenlijk onderdeel van is. We zagen het al vaker in de toegestuurde – en genomineerde – boeken.

De typografie is eigenwijs en dienend tegelijk. De eigentijdse maar klassiek aandoende letter blijft ook in het kitscherige goud op het linnen stofomslag overeind. Heel prettig is dat het omslag een spannende bedrukking heeft gekregen, terwijl de houtpreeg of houtfineer op de loer lag. De lange flappen omvatten het geheel zo goed dat het oogt als iets dat het midden houdt tussen een paperback en een lekker licht uitgevoerde hardcover.

Editie: 2020
Verschijningsdatum: maart 2020
Auteur: Formafantasma (Andrea Trimarchi, Simone Farresin)
Taal: Engels
Vertaler: Andrea Zarza
Eindredacteur: Riccardo Badano, Rebecca Lewin, Natalia Grabowska; texts by Hans Ulrich Obrist et al.
Uitgever: Serpentine Galleries, Koenig Books, Londen
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: SJG (Joost Grootens, Dimitri Jeannottat, Clémence Guillemot)) (Amsterdam)
Lithograaf: NPN drukkers, NPN drukkers
Drukker: NPN drukkers, Breda
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 210 x 280 x 16
Omvang: 192
Oplage: 1:1500, 2:1000
Prijs: € 27,50
ISBN: 978 3 96098 802 1
Lettertype en foundry: Lemmen (Or Type)
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd; verlijming in hotmelt; eenzijdig bedrukt linnen stofomslag
Papier binnenwerk (gramgewicht): 90 g. EOS 2.0, Igepa
Materiaal omslag (gramgewicht): 300 g. Lessebo Design 1.3 Natural, Igepa
Materiaal stofomslag (gramgewicht): Record® 254|216 pfeffer, Wifac
Technische bijzonderheden: Papieradvies: De Monsterkamer, Amsterdam. Linnen stofomslag in offset gedrukt in zwart (NPN Drukkers), voorplat en rug voorzien van foliedruk in goud (KURZ Luxor 429, door Finishing Touch); binnenwerk gedrukt in CMYK. Druktechniek: conventioneel offset (1ste druk), LED-UV (2de druk)