American Origami

Book coverAmerican Origami
Book coverAmerican Origami
Book coverAmerican Origami
Book coverAmerican Origami

Dit boek is een folder, een hangmap, zo eentje waarin leerlingengegevens werden bewaard in de schooladministratie. Met herkenbare rillijnen zoals je die vaker ziet op deze kantoorartikelen, en een wit stickerlabel met de titel – American Origami. De onthutsende inhoud is het resultaat van een zes jaar durend fotografisch onderzoek naar Amerikaanse ‘school shootings’, netjes chronologisch geordend van Columbine High School tot Marjorie Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida. In een bindwijze die voor zover bekend niet eerder is toegepast, werden alle spreads van het boek liggend gestapeld en rechts geniet, inclusief het omslag. Vervolgens werd het binnenwerk in z’n geheel van links naar rechts dubbelgevouwen, zodat een heel dik cahier ontstond. Die omgevouwen helft nu kun je doorbladeren, en zo ontvouwt zich de ene helft van het boek: ongemakkelijke, mensloze foto’s van plekken des onheils, portretten van betrokkenen, uitgeknipte schoolfoto’s, interviews, president’s speeches, elk onderdeel door typografie en door kleur- of zwart-witdruk onderscheiden. Maar je kunt op elke plek de rechterpagina optillen, en daarmee de andere helft van het boekblok bereiken, en daarmee kom je in een verborgen deel, met foto’s van artefacten die mensen achterlieten op de plaatsen van de shootings: memento’s, brieven, maar ook social media threads uit de alt-right hoek. Het is zeldzaam dat een zo beladen onderwerp op zo’n innovatieve manier is behandeld. Het respect voor de slachtoffers en de zwaarte van het onderwerp spreekt alleen al uit de ongelofelijke zorg waarmee het idee technisch is uitgewerkt – zo had de dikte van de stapel spreads tot gevolg dat bij het omvouwen van het boekblok de vouw op elke spread een beetje verschuift, waardoor elke pagina met de hand gepositioneerd moest worden. Het resultaat is indrukwekkend, de vorm verleent het project een extra laag en betekenis. Een hangmap gevuld met de tragiek van een natie.

Editie: 2019
Verschijningsdatum: juli 2019
Auteur: Andres Gonzalez
Taal: Engels
Eindredacteur: Hans Gremmen, Andres Gonzalez
Beeldredacteur: Hans Gremmen, Andres Gonzalez
Kunstenaar: Andres Gonzalez
Uitgever: Fw:Books, Amsterdam
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: Hans Gremmen (Amsterdam)
Lithograaf: Colour & Books (Sebastiaan Hanekroot), Apeldoorn
Drukker: Grafiplaza, Amsterdam
Binder: Agia speciale grafische afwerking, Amsterdam
Boekproducent: Fine Books (Jos Morree), Weesp
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 280 x 25
Omvang: 384
Oplage: 1.000
Prijs: € 55
ISBN: 978 94 90119 81 2
Lettertype en foundry: F Grotesk (RP Digital Type Foundry)
Bindwijze: De schoongesneden spreads zijn gestapeld en aan de sneezijde vastgeniet aan het achterplat van het omslag. Vervolgens zijn alle vellen gevouwen, zodat een heel dik cahier ontstaat (deze bindwijze is, voor zover bekend, niet eerder toegepast).
Papier binnenwerk (gramgewicht): 85 g. Arcoprint Milk, Fedrigoni
Materiaal omslag (gramgewicht): 300 g. Parelgrijskarton, Koninklijke Moorman Karton
Technische bijzonderheden: De afwerking is ontstaan in nauwe samenwerking met binder, ontwerper en producent. Het technische bestand, dat asymmetrisch opgemaakt moest worden, is vormgegeven aan de hand van een vooraf gemaakt model waarop een millimeterpatroon was gedrukt, zodat per spread de ‘creep’ handmatig kon worden vastgesteld en aangepast. Het omslag is gedrukt in zeven kleuren (twee keer dekwit, één op de pers gemengde kleur en CMYK).
Prijzen: Bronze medaille Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2020