“˜Just in time!’ Voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen

Book cover“˜Just in time!’ Voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen

‘Just in time’ is een industrieel principe waarin het gaat om het juiste onderdeel op de juiste plaats op het juiste moment. Kernbegrippen zijn noodzakelijkheid en doeltreffendheid.

 

Kunstenaars bevragen op dit principe leidt tot velerlei antwoorden. Juist bij hen zit de noodzakelijkheid in de omweg, de vergissing, het onvermoede. De eigen interpretatie van wat noodzakelijk is, daar ging het bij deze selectie van kunstwerken om.

 

De catalogus doet verslag van de zoektocht van de deelnemende kunstenaars – en minstens zozeer van de zoektocht van curator Maxine Kopsa. Het boek opent met vijftien bontgekleurde flyers die tegelijkertijd dienden als uitnodiging voor de tentoonstelling. Ze worden aangevuld met interviews, citaten en essays die je allemaal terugvoeren naar het begrip noodzakelijkheid. Het eindproduct is een publicatie met een geringe eeuwigheidswaarde, pamfletachtig. Esthetiek is – nog – niet belangrijk, inhoud daarentegen wel. Noodzakelijk? Nee. Onverwacht en nieuw? Jazeker!

Jaar: 2006
Taal: Nederlands, Engels
Eindredacteur: Maxine Kopsa
Uitgever: Stedelijk Museum Amsterdam
Grafisch ontwerper: Will Holder
Lithograaf: robstolk, Amsterdam
Drukker: robstolk, Amsterdam, gedrukt in waterloze offset
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 210 x 297 x 7
Omvang: 120 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 10
ISBN: 978 90 5006 333 3
Lettertype en foundry: Hudson
Bindwijze: cahiersteek
Materiaal: 80 g. Fashion, in zestien kleuren bedrukt, 80 g. en 90 g. Profijt, 90 g. en 115 g. Royal Print (binnenwerk), 240 g. Office ivoor (omslag, eenzijdig bedrukt door Extrapool, Nijmegen)